Agroturystyka? Muzeum? Skansen? Chlebowa Chata to tak naprawdę dawna wieś w pigułce, tyle że jakby… ożywiona.
Co robimy?
Pieczemy chleb jak 100 lat temu, tak samo robimy masło, dlatego cały pokaz odbywa się w miejscu które wprowadza nas w klimat tamtych czasów. Opowiadamy jak wyglądało dawniej zwykłe życie – jak oświetlało się dom i co było w nim najważniejsze, jak wyglądał prysznic i ile przysługiwało wody „na łebka”, aż wreszcie jak pomieścić wszystkie dzieci do spania w niewielkiej izbie.
Po co to wszystko?
Naszą misją jest odbudowanie szacunku do chleba i ludzkiej pracy. Nie można zapomnieć, że smakowicie pachnący bochen chleba, to owoc pracy rąk nie tylko piekarza, ale w dużej mierze także rolnika, który cały rok dbał o wyrośnięcie zboża – drogę „od ziarenka do bochenka”
„Maluchy” będą się nudzić?
Samo słuchanie i patrzenie dla dzieci to nuda – nie lubimy muzealnych sznurków i szyb!
U nas można mielić na żarnach, pomłócić cepem, poczuć się jak traktorzysta na powojennym Ursusie i kilku innych traktorach, wsiadać na sanie i bryczki, wejść na stary motocykl lub do wanny, a to jeszcze nie wszystko. Chcemy aby wizyta w Chlebowej Chacie zapadła na dłużej w pamięci. Zdjęcia? Jak najbardziej!
A co ze starszymi?
Od wersji dla młodszych pokaz różni się jednym słowem – przypomnienie zamiast pokazanie.
– „Ja już to wszystko znam”
– „Ze wsi na wieś nas przywieźli”.
Z takimi opiniami na szczęście spotykamy się tylko przed wycieczką – a kiedy w trakcie ożyją już wspomnienia, to wycieczce i Waszym opowieściom nie ma końca.
Możemy też pochwalić się olbrzymią kolekcją zgromadzonych zabytków wśród których trafiają się perełki, przy których nawet my dumamy do czego służyły.
Nasza oferta:
Kilka informacji praktycznych:
Pokazy można zamawiać dla grupy od 10 osób i należy je uzgadaniać z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, a w przypadku wersji wypasionej 2 dni)
Jednocześnie, bez problemu, przyjmujemy cały autobus osób (~50)
Osoby indywidualne, w ramach możliwości, staramy się dołączać do grup (prosimy o kontakt telefoniczny)
Jesteśmy zupełnie niezależni od pogody.
Standard
Teoria:
- przybliżenie życia naszych przodków
- zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
- prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
- omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
- omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
Praktyka:
- próby młócenia cepami
- mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
- własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
- zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
Degustacja:
- degustacja podpłomyków i chleba żytniego
- dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcji
- kawa zbożowa z mlekiem
- degustacja „do syta”
Czas trwania: około 2 godz.
Full wypas
Wszystko to, co w wersji Standard plus dodatkowo
- oddzielanie śmietany od mleka
- ubijanie masła i formowanie w ćwiartki
- produkcja twarogu
- degustacja wytworzonych produktów: masła, maślanki, sera, serwatki
Czas trwania: około 3 godz.
Opcje dodatkowe (po wcześniejszym zamówieniu)
Ognisko pod zadaszoną wiatą
- kiełbasa z małej, miejscowej masarni
- chleb
- ketchup, musztarda
- herbata z cytryną
- Gratis możliwość skorzystania z ogrodzonej łąki na gry i zabawy.
Godziny otwarcia:
Codziennie od 7-18, jednak tylko po wcześniejszym umówieniu.
Jak do nas trafić?
Bardzo prosto. Nasza Chata znajduje się w dolinie rzeki Brennicy, u podnóży Beskidu Śląskiego. Niedaleko nas są takie miejscowości jak: Brenna, Ustroń, Wisła, Skoczów, Cieszyn, Bielsko Biała. Z Górnego Śląska jedzie się do nas około 1 godziny.
Kontakt
Adres: ul. Breńska 113, 43-436 Górki Małe
Telefon: +48 33 853 96 30