Chlebowa Chata w Górkach Małych

Agroturystyka? Muzeum? Skansen? Chlebowa Chata to tak naprawdę dawna wieś w pigułce, tyle że jakby… ożywiona.
Działamy od 2005 roku. Odwiedzają nas wycieczki, nie tylko z całego Śląska czy Polski, ale nawet z całego świata.

Co robimy?

Pieczemy chleb jak 100 lat temu, tak samo robimy masło, dlatego cały pokaz odbywa się w miejscu które wprowadza nas w klimat tamtych czasów. Opowiadamy jak wyglądało dawniej zwykłe życie – jak oświetlało się dom i co było w nim najważniejsze, jak wyglądał prysznic i ile przysługiwało wody „na łebka”, aż wreszcie jak pomieścić wszystkie dzieci do spania w niewielkiej izbie.

Po co to wszystko?

Naszą misją jest odbudowanie szacunku do chleba i ludzkiej pracy. Nie można zapomnieć, że smakowicie pachnący bochen chleba, to owoc pracy rąk nie tylko piekarza, ale w dużej mierze także rolnika, który cały rok dbał o wyrośnięcie zboża – drogę „od ziarenka do bochenka”

„Maluchy” będą się nudzić?

Samo słuchanie i patrzenie dla dzieci to nuda – nie lubimy muzealnych sznurków i szyb!
U nas można mielić na żarnach, pomłócić cepem, poczuć się jak traktorzysta na powojennym Ursusie i kilku innych traktorach, wsiadać na sanie i bryczki, wejść na stary motocykl lub do wanny, a to jeszcze nie wszystko. Chcemy aby wizyta w Chlebowej Chacie zapadła na dłużej w pamięci. Zdjęcia? Jak najbardziej!

A co ze starszymi?

Od wersji dla młodszych pokaz różni się jednym słowem – przypomnienie zamiast pokazanie.
– „Ja już to wszystko znam”
– „Ze wsi na wieś nas przywieźli”.
Z takimi opiniami na szczęście spotykamy się tylko przed wycieczką – a kiedy w trakcie ożyją już wspomnienia, to wycieczce i Waszym opowieściom nie ma końca.
Możemy też pochwalić się olbrzymią kolekcją zgromadzonych zabytków wśród których trafiają się perełki, przy których nawet my dumamy do czego służyły.

Nasza oferta:

Kilka informacji praktycznych:

Pokazy można zamawiać dla grupy od 10 osób i należy je uzgadaniać z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem, a w przypadku wersji wypasionej 2 dni)
Jednocześnie, bez problemu, przyjmujemy cały autobus osób (~50)
Osoby indywidualne, w ramach możliwości, staramy się dołączać do grup (prosimy o kontakt telefoniczny)

Jesteśmy zupełnie niezależni od pogody.

Standard

Teoria:

  • przybliżenie życia naszych przodków
  • zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
  • prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
  • omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
  • omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół

Praktyka:

  • próby młócenia cepami
  • mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
  • własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
  • zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach

Degustacja:

  • degustacja podpłomyków i chleba żytniego
  • dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcji
  • kawa zbożowa z mlekiem
  • degustacja „do syta”

Czas trwania: około 2 godz.

Full wypas

Wszystko to, co w wersji Standard plus dodatkowo

  • oddzielanie śmietany od mleka
  • ubijanie masła i formowanie w ćwiartki
  • produkcja twarogu
  • degustacja wytworzonych produktów: masła, maślanki, sera, serwatki

Czas trwania: około 3 godz.

Opcje dodatkowe (po wcześniejszym zamówieniu)

Ognisko pod zadaszoną wiatą

  • kiełbasa z małej, miejscowej masarni
  • chleb
  • ketchup, musztarda
  • herbata z cytryną
  • Gratis możliwość skorzystania z ogrodzonej łąki na gry i zabawy.

Godziny otwarcia:

Codziennie od 7-18, jednak tylko po wcześniejszym umówieniu.

Jak do nas trafić?

Bardzo prosto. Nasza Chata znajduje się w dolinie rzeki Brennicy, u podnóży Beskidu Śląskiego. Niedaleko nas są takie miejscowości jak: Brenna, Ustroń, Wisła, Skoczów, Cieszyn, Bielsko Biała. Z Górnego Śląska jedzie się do nas około 1 godziny.

Kontakt

Adres: ul. Breńska 113, 43-436 Górki Małe
Telefon: +48 33 853 96 30

Odległość z Ustronia: ok 8.5km

www.chlebowachata.pl